DE KARAVAAN – editie 2016

Een diverse groep muzikanten vormt de motor van DE KARAVAAN; Een interculturele ontmoeting tussen jong en oud, tussen liefhebbers en professionelen, met bijzondere aandacht voor samenwerking met de Romagemeenschap. Maar ook! Een interstedelijke ontmoeting tussen Antwerpen, Gent en Brussel.

Het interstedelijke muziekproject DE KARAVAAN brengt deelnemers uit Antwerpen, Gent en Brussel met elkaar in een muzikale dialoog. Muzikanten met zeer uiteenlopende achtergronden gaan samen op zoek naar een eigen stem; een eigen sound. In 2015 zorgde DE KARAVAAN voor een intense, unieke ontmoeting en samenwerking.

Voor de editie 2016 werken we in de drie steden verder aan een eigentijds, gemengd repertoire. Hier in Antwerpen wordt DE KARAVAAN muzikaal begeleid door Jokke Schreurs en Suhamet – Suki – Latifi, in Brussel door Nicolas Hauzeur en Jonas Mertens en in Gent door Wouter Vandenabeele en Martin Balogh. Op collectieve repetities wordt alles samengebracht tot een weerbarstig swingende interculturele muziekshow.

Kijk hier naar een trailer, geschoten op de collectieve repetitie Bij’ De Vieze Gasten in Gent op 28 februari:

© Katja Pire

DE KARAVAAN is een duurzaam project en voortdurend in beweging. Door samenwerkingen aan te gaan met interstedelijke en internationale partners wil Madam Fortuna de situatie begrijpen van Roma in heel Europa. DE KARAVAAN is een reeks muzikale (en in Brussel ook theatrale) ontmoetingen die de zoektocht naar een gemeenschappelijke ‘grensloze’ muziektaal centraal stellen.

Kom luisteren. Kom feesten!

i.s.m. Globe Aroma, Foyer (Brussel) ‘bij De Vieze Gasten, Opre Roma (Gent)

met steun van de Vlaamse Overheid, Stad Antwerpen, district Borgerhout

Hoe DE KARAVAAN haar motoren startte …

In december 2010 werd Sait Sehersijan, toenmalig voorzitter van de Unie van de Roma Gemeenschap in België, geïnterviewd voor de documentaire ‘Bruto Stedelijk Geluk’.  De documentaire portretteert verschillende mensen uit de stad Antwerpen over ‘de betekenis, de goesting en het geluk’ van hun arbeid.

De documentaire werd gemaakt door  Madam Fortuna (o.l.v. de filmmakers Tinus Holthuis en Luk Nys). Vanuit deze ontmoeting is het muziekproject DE KARAVAAN ontstaan.

Sait Sehersijan vroeg aan de filmmakers van de documentaire om samen met de Unie van de Roma Gemeenschap een film te maken over de positie van de Romagemeenschap in Europa. Sait nam van bij de start van het project de rol van verzoener tussen de Romagemeenschap en de Vlaamse gemeenschap op zich. Sait spreekt uit het hart: hij is gepassioneerd en politiek geëngageerd. Maar bovenal: er was een klik met de filmmakers.

Hoe DE KARAVAAN een muziekproject werd …

DE KARAVAAN begon als filmproject, maar al snel groeide het idee om van start te gaan met een muziekproject dat Roma en niet-Roma muzikanten concreet zou samenbrengen via muziek. Muziek dient als middel om verschillende muzikanten (jong, oud, professioneel, amateur, Roma, niet-Roma) naar een gemeenschappelijke taal te doen zoeken. Elkaar al musicerend ontmoeten kan een positieve aanleiding vormen om ook zonder instrument een dialoog met elkaar aan te knopen en naar elkaar toe te groeien.

Antwerpen, Gent en Brussel zijn, niet toevallig, drie grootsteden waar de Roma gemeenschap sterk vertegenwoordigd is. In elke stad werd in het voorjaar van 2014 gestart met repetities. Elke stad richtte onder leiding van een Roma en een niet-Roma muzikant een eigen orkest/koor op. Onder andere Edwin Vanvinckenroye, Bert Bernaerts, Martin Balogh, Mattias Laga, Nicolas Hauzeur en Jo Zanders engageerden zich voor het project. Elke stad werkte aan een eigen repertoire, en er stonden ook interstedelijke repetities op het programma. De drie steden werkten samen toe naar een groot concert/feest in de Roma tijdens het ENTER festival op 25 april 2015.

Waar DE KARAVAAN een verschilt wil maken …

Madam Fortuna wil met dit project meer inzicht en begrip genereren voor de immigratie van de vele Roma vanuit De Balkanlanden naar welvarende landen als Nederland, België en Duitsland. Pas als je weet waarom ze naar hier komen en wat de positie van de Roma in de thuislanden is, kun je de immigratie van de Roma een concrete plaats geven.

De problemen waarmee de Roma worden geconfronteerd moeten dan ook niet louter lokaal maar in Europees verband worden bekeken. Met dit project willen we een eerlijk beeld geven over de Roma: hun geschiedenis, de problemen en de succesverhalen.

Het idee voor dit project is ontstaan vanuit de Romagemeenschap en wordt breed door de Romagemeenschap binnen Europa gedragen. Het feit dat dit project door de Romagemeenschap, die vooralsnog als een besloten gemeenschap wordt gezien, mede geïnitieerd en gedragen wordt, maakt dit project uitzonderlijk.

Speellijst

 • zat, 09-04-2016 Aanvang: 20:00

  De Gentse muzikantengroep van DE KARAVAAN speelt Bij' De Vieze Gasten in Gent in het kader van Way2Roma

 • zon, 08-05-2016 Aanvang: 17:00

  De Antwerpse muzikantengroep van DE KARAVAAN speelt op de Terlopleinfeesten in Borgerhout

 • zon, 15-05-2016 Aanvang: 15:00

  De voltallige KARAVAAN speelt Bij' De Vieze Gasten in Gent

 • zat, 04-06-2016 Aanvang: 20:00

  De voltallige KARAVAAN speelt in Het Oude Badhuis in Antwerpen-Noord - tickets: het.oudebadhuis@stad.antwerpen.be of 03 292 60 00

 • din, 19-07-2016 Aanvang: 19:00

  De voltallige KARAVAAN speelt op de Gentse Feesten, Sint-Jacobs - GRATIS

 • zat, 25-06-2016 Aanvang: 20:00

  De voltallige KARAVAAN speelt op Plazey Festival in Brussel - GRATIS

Kalender

activiteiten van Madam Fortuna
 • Lokale Helden uit Borgerhout

  vrij, 28 april '17 17:00

  Op vrijdag 28 april zet Poppunt in heel Vlaanderen zijn Lokale Helden in de spotlight. Dit jaar doet ook Madam Fortuna mee. Met een straf programma vol muzikaal talent uit Borgerhout, gratis inkom, volkskeuken aan democratische prijzen en gezelligheid troef!

  Lees meer
 • De Karavaan gaat naar Parijs!

  zat, 13 mei '17

  De Karavaan gaat naar Parijs. Naar jaarlijkse gewoonte vindt er een openluchtfestival plaats op het plein aan de basiliek van Saint-Denis. En daar zorgt De Karavaan dit jaar voor een opzwepend concert! Wij houden jullie op de hoogte van dit Franse avontuur.

  Lees meer
 • De Karavaan op de Terlopleinfeesten

  zon, 14 mei '17 15:00

  Al meer dan 20 jaar organiseren verschillende buurtorganisaties het gezelligste buurtfeest van Borgerhout: Terlopleinfeest! Er is de Reuzenloop, fijne optredens, kinderanimatie en ook...een concert van De Karavaan. Zonnebril op en shaken maar!

  Lees meer
 • De Karavaan in Gent

  zat, 20 mei '17

  De Karavaan zet Gent op stelten. Op 20 mei vindt de 11de editie van Les Goûts de Gand plaats. Dit gratis wereldmuziekfestival strijkt weer neer in de Machariuswijk, de wijk rond de historische Sint-Baafsadbij en het aanpalende Coyendanspark. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt door De Centrale, maar onze Karavaan is van de partij!

  Lees meer
 • De Karavaan in Oostende

  zat, 27 mei '17 21:00

  De Karavaan is uitgenodigd door onze collega's van Klein Verhaal in Oostende. Tegen de achtergrond van de havenstad duikt deze artistieke organisatie met evenveel warmte en engagement de kunsten in met mensen uit alle geledingen van de maatschappij. De ideale plek voor een concert van De Karavaan!

  Lees meer
 • De Karavaan in het Oude Badhuis

  zat, 10 juni '17

  Een concert van de Interstedelijke Karavaan in het Oude Badhuis. Verwacht je aan nog meer muzikanten en nog meer ambiance. Het Oude Badhuis zal daveren op zijn grondvesten. Kom dus mee feesten in Antwerpen Noord. Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
 • De Karavaan Bij' De Vieze Gasten

  zat, 17 juni '17

  Bij' De Vieze Gasten zet zijn deuren wagenwijd open voor een concert van de Interstedelijke Karavaan. Op de plek waar de Gentse Karavaan wekelijks heeft gerepeteerd mogen alle deelnemers samen het podium betreden. Gent en omstreken: here we come!

  Lees meer
 • De Karavaan in Rataplan

  zon, 25 juni '17

  Voor wie het concert in het Oude Badhuis heeft gemist en voor diegenen die nog eens willen komen, speelt de Interstedelijke Karavaan nog eens een kanjer van een performance in Rataplan! Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
Bekijk de volledige kalender