Klank van de Stad

Wannes Van de Velde zong in 1972: “Ik wil deze nacht in de straten verdwalen. De klank van de stad maakt mijn ziel amoureus.”

43 jaar later. Onze stad heeft een metamorfose ondergaan. Madam Fortuna vraagt zich af hoe de stad vandaag klinkt.

Lotte Heijtenis, Kikè Noviello, Peter Holvoet-Hanssen, Tinus Holthuis en Luk Nys namen een diverse groep liefhebbers op sleeptouw door de stad. Ze gingen op in haar geluiden, luisterden naar de verhalen van haar bewoners, vormden een stuwdam voor de stedelijke stroom van poëzie, theater, film en muziek. Het resultaat is muziektheater dat de stad op haar wervelendst verklankt.

5 december 2015 om 20:30 * CC Berchem
11 december 2015 om 20:30 * CC Deurne Rix
17, 18, 19 december 2015 om 20:00 * 20 december om 15:00 * Rataplan * tickets

i.s.m. Rataplan, CC Berchem, CC Deurne 

Met steun van de Vlaamse Overheid, Stad Antwerpen, District Borgerhout, District Berchem

Enkele reacties:

“Wat een prachtige avond, sla op een goede trommel en laat je woorden dansen op het ritme ervan.” (Kathelijne Carrein – kunstenares)

“Neem prachtige poëzie, Antwerpse film, uitnodigende dans, gezellige zang, humoristische dialoog en een schitterend orkest, voeg dit samen tot een mooi geheel en je bekomt een onvergetelijk avondje ‘Klank van de Stad’ (CC Berchem). Dit was de première en ik zou iedereen aanraden om zich te reppen voor de volgende voorstellingen. Een aanrader, zeker weten. Bedankt !” (Fabienne Schmit – gepensioneerde)

Kijk hier naar een reportage voor het programma 100%CULTUUR op ATV en RTV:

KLANKERS Abdol Reza Aghajeri * Hanna Bortier * Chadwick * Kathleen De Blauwe * Chantal Dielis * Lamine Diouf * Orelie Embrechts * Simon Geerts * Oskar Gonzales * Tania Goovaerts * Cleo Klapholz * Jean-Marie Meersman * Jan Moens * Ann Peersmans * Liliane Simons * Cesar Soares * Ster Strybos * Leen Swinnen * Timothy Theus * Sofia Vandenbroucke * Marco Van Dyck * Kris Van Roosbroeck * Irène Vervliet

ARTISTIEKE COACHING Lotte Heijtenis * Tinus Holthuis * Peter Holvoet-Hanssen * Enrique Noviello * Katja Pire
PRODUCTIE Virguine Delarue
COMMUNICATIE Jan Hardies
ZAKELIJK Delphine Maenhout
KOSTUUMONTWERP Manuela Lauwers
DECORONTWERP Marrigje Spoelstra
EINDREGIE Luk Nys
LICHT EN VIDEO Jef Boonen * Tinus Holthuis
GELUID Jesse Steurs
AFFICHE Lot Vandekeybus
STAGE Lisa Mets * Gilles Nys * Bie Terweduwe * Nesma Yaramis

SPECIALE DANK aan alle mensen achter de schermen en de grote groep fantastische vrijwilligers

Een stad met onuitputtelijk veel klanken: Wat is jouw ‘stadsverlangen’?

Onze stad wordt vandaag de dag gekleurd door meer dan 170 nationaliteiten en geconfronteerd met vele moderniteitsvragen. Het is een prikkelende uitdaging om na te denken over hoe we onze steden willen vormgeven; hoe we erin willen leven. Klank van de stad gaat aan de slag met vragen als: hoe bouw je met de zeer diverse gemeenschappen en culturen aan een gedeelde toekomst? Wat wil je veranderen aan de stad? Hoe ziet jouw ideale stad eruit? Hoe kan je de ontmoeting met de andere bevorderen in de stad? Hoe ga je om met mobiliteit en leefbaarheid in de verschillende delen van de stad?

Hoe gingen we te werk?

In samenwerking met een drietal CC’s werden workshops gegeven rond tekst, muziek en theater. Eigen inbreng van de deelnemers stond voorop. Wie na de workshops zin had in meer, nodigden we uit om mee te werken aan de uiteindelijke voorstelling.

In de zomer 2015 werden script en methode uitgewerkt waarmee we vanaf september aan de slag gingen. Madam Fortuna wil met deze voorstelling een diversiteit aan plekken en mensen in de stad bereiken. Daarom zal de voorstelling toegankelijk zijn voor een breed publiek.

Speellijst

Kalender

activiteiten van Madam Fortuna
 • Lokale Helden uit Borgerhout

  vrij, 28 april '17 17:00

  Op vrijdag 28 april zet Poppunt in heel Vlaanderen zijn Lokale Helden in de spotlight. Dit jaar doet ook Madam Fortuna mee. Met een straf programma vol muzikaal talent uit Borgerhout, gratis inkom, volkskeuken aan democratische prijzen en gezelligheid troef!

  Lees meer
 • De Karavaan gaat naar Parijs!

  zat, 13 mei '17

  De Karavaan gaat naar Parijs. Naar jaarlijkse gewoonte vindt er een openluchtfestival plaats op het plein aan de basiliek van Saint-Denis. En daar zorgt De Karavaan dit jaar voor een opzwepend concert! Wij houden jullie op de hoogte van dit Franse avontuur.

  Lees meer
 • De Karavaan op de Terlopleinfeesten

  zon, 14 mei '17 15:00

  Al meer dan 20 jaar organiseren verschillende buurtorganisaties het gezelligste buurtfeest van Borgerhout: Terlopleinfeest! Er is de Reuzenloop, fijne optredens, kinderanimatie en ook...een concert van De Karavaan. Zonnebril op en shaken maar!

  Lees meer
 • De Karavaan in Gent

  zat, 20 mei '17

  De Karavaan zet Gent op stelten. Op 20 mei vindt de 11de editie van Les Goûts de Gand plaats. Dit gratis wereldmuziekfestival strijkt weer neer in de Machariuswijk, de wijk rond de historische Sint-Baafsadbij en het aanpalende Coyendanspark. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt door De Centrale, maar onze Karavaan is van de partij!

  Lees meer
 • De Karavaan in Oostende

  zat, 27 mei '17 21:00

  De Karavaan is uitgenodigd door onze collega's van Klein Verhaal in Oostende. Tegen de achtergrond van de havenstad duikt deze artistieke organisatie met evenveel warmte en engagement de kunsten in met mensen uit alle geledingen van de maatschappij. De ideale plek voor een concert van De Karavaan!

  Lees meer
 • De Karavaan in het Oude Badhuis

  zat, 10 juni '17

  Een concert van de Interstedelijke Karavaan in het Oude Badhuis. Verwacht je aan nog meer muzikanten en nog meer ambiance. Het Oude Badhuis zal daveren op zijn grondvesten. Kom dus mee feesten in Antwerpen Noord. Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
 • De Karavaan Bij' De Vieze Gasten

  zat, 17 juni '17

  Bij' De Vieze Gasten zet zijn deuren wagenwijd open voor een concert van de Interstedelijke Karavaan. Op de plek waar de Gentse Karavaan wekelijks heeft gerepeteerd mogen alle deelnemers samen het podium betreden. Gent en omstreken: here we come!

  Lees meer
 • De Karavaan in Rataplan

  zon, 25 juni '17

  Voor wie het concert in het Oude Badhuis heeft gemist en voor diegenen die nog eens willen komen, speelt de Interstedelijke Karavaan nog eens een kanjer van een performance in Rataplan! Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
Bekijk de volledige kalender