Klank van de Stad gaat de straat op!

klankvdstad-banner

 

In 2015, veertig jaar na het legendarische ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van ‘De Wannes’ trok Madam Fortuna met een groep deelnemers door de stad, jong en oud en uit vele windrichtingen. Ze deden stadsindrukken op, zochten de interactie met mede-inwoners. Zintuigen openden zich naar muziek, poëzie, theater, dans, beeld en ontroering. Het resultaat was verfrissend muziektheater dat de stad lyrisch bezingt.

Om te klinken, om te klanken, dat is de stem – van mijn hart

Om te klinken, om te klanken, en in de wind – drijft de zon

In september 2016, na succesvolle zaalvoorstellingen in cc Berchem, cc Deurne en Rataplan, keren ‘De Klankers’ terug naar waar het allemaal begon: ín de stad, in de interactie met haar inwoners. Het wordt een straatperformance die het publiek uitnodigt om mee te bewegen, om mee te zingen en te genieten!

Opnieuw met muziek, film, poëzie en dans, en deze keer in de openbare ruimte, verklankt Madam Fortuna de meerstemmigheid van de stad.

KvdS_MF selectie klein_c_Katja Pire - 131

De Klankers getuigen over het traject dat ze in 2015 aflegden, en over de zaalvoorstellingen:

Oskar – Ik ben blij, kwaad, ziek, ontroerd, trots, teleurgesteld geweest, en dat gebeurt niet vaak, dat je in zo’n proces kan stappen. Dat hebben we nog nodig. We hebben het nodig om bij elkaar te komen, onnozel te doen, kwaad te worden, risico’s te nemen, … Blijf dat aub doen!

Cesar- Ik hoop dat jullie zo blijven werken. In Antwerpen zijn er weinig plaatsten die zo werken. Er wordt gepusht om resultaatgericht te werken, maar ik ben blij dat het proces hier belangrijker is.

Ann – De geest van de groep was erg goed. Ik had de groep nodig en de groep mij. Dat was heel fijn.

Leen – Ik kwam in contact met mensen die ik anders nooit had ontmoet. Mensen waar ik anders nooit tegen had gesproken, en dat zorgde voor spanningen. De groep was zo divers dat het niet anders kan dat er spanningen waren. Waren deze problemen er niet, dan waren er andere geweest. Ik heb mezelf het mooiste cadeau gegeven door mee te doen aan Klank van de Stad en ik hoop dat ik ook een cadeau ben geweest voor de anderen in de groep.


Klank van de Stad gaat de straat op!

Klankers: Abdol Reza Aghajeri, Chadwick, Chantal Dielis, Lamine Diouf, Jan Moens, Liliane Simons, Cesar Soares, Leen Swinnen

Artistieke coaching: Tinus Holthuis, Enrique Noviello, Luk Nys, Katja Pire

Productie: Lisa Patoor

Video: Tinus Holthuis

Een project van Madam Fortuna met steun van de Vlaamse Overheid en Burgerbegroting district Antwerpen

Speellijst

 • vrij, 02-09-2016 Aanvang: 21:00

  klank van de Stad gaat de straat op!

  Het Stadsmagazijn - geprogrammeerd op hun Kick-Off van het seizoen 2016-2017

  www.stadsmagazijn.be/nl/event/30339/door-madam-fortuna

 • zat, 10-09-2016 Aanvang: 20:30

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  Het Oude Badhuis - geprogrammeerd op het openingsweekend van het seizoen 2016-2017

 • vrij, 23-09-2016 Aanvang: 20u30

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  Hendrik Conscienceplein (openbare ruimte)

 • vrij, 23-09-2016 Aanvang: 22u00

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  Handschoenmarkt, voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (openbare ruimte)

 • vrij, 09-09-2016 Aanvang: 21:00

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  ccDeurne op locatie: Arenaplein - geprogrammeerd op de opening van bibliotheek Deurne

 • zat, 24-09-2016 Aanvang: 20u30

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  Draakplaats, Zurenborg (openbare ruimte) bij Gitanes

 • zat, 24-09-2016 Aanvang: 22u00

  Klank van de Stad gaat de straat op!

  Moorkensplein, Borgerhout (openbare ruimte)

Kalender

activiteiten van Madam Fortuna
 • Lokale Helden uit Borgerhout

  vrij, 28 april '17 17:00

  Op vrijdag 28 april zet Poppunt in heel Vlaanderen zijn Lokale Helden in de spotlight. Dit jaar doet ook Madam Fortuna mee. Met een straf programma vol muzikaal talent uit Borgerhout, gratis inkom, volkskeuken aan democratische prijzen en gezelligheid troef!

  Lees meer
 • De Karavaan gaat naar Parijs!

  zat, 13 mei '17

  De Karavaan gaat naar Parijs. Naar jaarlijkse gewoonte vindt er een openluchtfestival plaats op het plein aan de basiliek van Saint-Denis. En daar zorgt De Karavaan dit jaar voor een opzwepend concert! Wij houden jullie op de hoogte van dit Franse avontuur.

  Lees meer
 • De Karavaan op de Terlopleinfeesten

  zon, 14 mei '17 15:00

  Al meer dan 20 jaar organiseren verschillende buurtorganisaties het gezelligste buurtfeest van Borgerhout: Terlopleinfeest! Er is de Reuzenloop, fijne optredens, kinderanimatie en ook...een concert van De Karavaan. Zonnebril op en shaken maar!

  Lees meer
 • De Karavaan in Gent

  zat, 20 mei '17

  De Karavaan zet Gent op stelten. Op 20 mei vindt de 11de editie van Les Goûts de Gand plaats. Dit gratis wereldmuziekfestival strijkt weer neer in de Machariuswijk, de wijk rond de historische Sint-Baafsadbij en het aanpalende Coyendanspark. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt door De Centrale, maar onze Karavaan is van de partij!

  Lees meer
 • De Karavaan in Oostende

  zat, 27 mei '17 21:00

  De Karavaan is uitgenodigd door onze collega's van Klein Verhaal in Oostende. Tegen de achtergrond van de havenstad duikt deze artistieke organisatie met evenveel warmte en engagement de kunsten in met mensen uit alle geledingen van de maatschappij. De ideale plek voor een concert van De Karavaan!

  Lees meer
 • De Karavaan in het Oude Badhuis

  zat, 10 juni '17

  Een concert van de Interstedelijke Karavaan in het Oude Badhuis. Verwacht je aan nog meer muzikanten en nog meer ambiance. Het Oude Badhuis zal daveren op zijn grondvesten. Kom dus mee feesten in Antwerpen Noord. Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
 • De Karavaan Bij' De Vieze Gasten

  zat, 17 juni '17

  Bij' De Vieze Gasten zet zijn deuren wagenwijd open voor een concert van de Interstedelijke Karavaan. Op de plek waar de Gentse Karavaan wekelijks heeft gerepeteerd mogen alle deelnemers samen het podium betreden. Gent en omstreken: here we come!

  Lees meer
 • De Karavaan in Rataplan

  zon, 25 juni '17

  Voor wie het concert in het Oude Badhuis heeft gemist en voor diegenen die nog eens willen komen, speelt de Interstedelijke Karavaan nog eens een kanjer van een performance in Rataplan! Aanvangsuur volgt nog.

  Lees meer
Bekijk de volledige kalender