DE KARAVAAN 2016 op volle toeren (nieuw filmpje en artikel in Focus Knack)

© Katja Pire

Een impressie van DE KARAVAAN 2016 op 15 mei 2016 Bij’ De Vieze Gasten in Gent. Ben je er de volgende keer graag bij? Dat kan!

Kijk hier voor speeldata en extra info. Ook op onze facebookpagina is DE KARAVAAN van de partij.

Met muziek als verbindende kracht organiseert DE KARAVAAN een platform voor open dialoog en wederzijds leren tussen Roma en niet-Roma. Het resultaat is een groots muziekfeest (35 muzikanten op het podium) waarbij jong en oud, etnisch en cultureel divers, professioneel en liefhebber een eigenzinnig en zeer sfeervol repertoire brengen.

Na het succes van vorig jaar speelt DE KARAVAAN 2016 in Gent, Brussel en Antwerpen. Diverse invloeden (balkan, gipsy, jazz, folk, funk) komen aan bod, mede doordat DE KARAVAAN is opgebouwd rond een werking met drie steden. Antwerpen, Brussel en Gent. In deze steden leven verscheidene Romagemeenschappen die nauwelijks contact met elkaar hebben. Zo zet het project niet enkel in op de ontmoeting tussen Roma en niet-Roma. Ook Roma onderling versterken elkaar door intensief samen te werken. DE KARAVAAN wil een eerlijk beeld geven over de Roma – hun geschiedenis, de problemen en de succesverhalen – en wil hen bovenal een stem geven in de interactie met andere gemeenschappen binnen onze samenleving.

Naar aanleiding van het concert in Gent op 15 mei jongstleden verscheen op focus.knack.be een artikel over DE KARAVAAN met de sprekende kop: ‘Intercultureel project De Karavaan: “Cultuur voor een uitsluitend blank elitair publiek is pass锑. In de week van 9 mei werd het 275 keer gedeeld, die week het meest gedeelde artikel op de site. Hier kan je het nalezen.

In de toekomst wil DE KARAVAAN nog meer Roma aantrekken, alsook meer vrouwen die tot nu toe niet deelnamen. Wat alvast zeker is, is dat het project volgend jaar internationaal gaat. Hierbij is het de bedoeling om ook artistieke banden te leggen met de regio’s van herkomst van de Belgische Roma. In 2017 staat een project rond Varna op het programma; een stad in Bulgarije die volgend jaar tot European Youth Capital wordt benoemd.

DE KARAVAAN wordt artistiek en sociaal gerealiseerd door Martin Balogh, Virguine Delarue, Nicolas Hauzeur, Mark Jeanty, Suhamet Latifi, Luk Nys, Jonas Mertens, Jokke Schreurs, Sait Sehersijan en Wouter Vandenabeele. Een project van Madam Fortuna i.s.m. Bij’ De Vieze Gasten en Opre Roma (Gent), Globe Aroma en Foyer (Brussel).

Kalender

activiteiten van Madam Fortuna