De Kompaan bloeit: zomernieuws

Van corona, een veld en samentuinen

Er zijn geen foto’s, maar er was een tractor en een veld vol prei. Een trein passeert. Twee schoppen. Een tractor passeert en nadien zie je zes handen de prei kuisen. De handen zijn duidelijk van heel verschillende personen. Je ziet het aan hoe ze de prei en het mes vasthouden en de aarzeling bij het snijden. In een schuur naast de boerderij staat ook een berg grond met daarin patatten. Zo werden ze een winter lang bewaard, maar nu krijgen ze toch lentekriebels. In het volgende beeld zie je mensen op hun knieën in die berg graven.

Je hebt niet veel verbeelding nodig om dit te laten gebeuren en toch was het een hele uitdaging voor De Kompaan. Door Corona verloopt alles best digitaal en mensen samenbrengen was enkel te verantwoorden als het strikt noodzakelijk is. Toch is een stuk van dat veld naar Borgerhout gekomen en werd het verwerkt of uitgedeeld. Ook deze zomer zet De Kompaan vooral in op buitenactiviteiten, al blijft het zoeken.

In de toekomst plannen we op kleine schaal groenten, fruit en kruiden te kunnen verbouwen op ons dak en in de tuin. De bouwaanvraag is nog maar net binnen, dus in afwachting sluiten we aan bij een bestaande samentuin in onze buurt. Samenlevingsopbouw en Nibras bouwen beide aan een tuin. Zin om mee te doen? Stuur Carl een bericht!

Voor je agenda

Coronaproof samenzijn

24 juni komen we samen in De Kompaan: op afstand buiten of binnen, afhankelijk van het aantal deelnemers, om wat ideeën voor deze zomer samen te leggen, te kijken wat er nog meer mogelijk is en omdat het zo lang geleden is dat we samen konden zijn.

Bezoek aan de samentuin BOHO

24 juni om 14:00 bezoeken we de samentuin van Samenlevingsopbouw. We hebben er onlangs onze voorgezaaide plantjes bezorgd en gaan nu samen kijken naar de tuin.

Samentoeren langs samentuinen

Er zijn veel samentuinen in Antwerpen, behalve in  Borgerhout. Da’s een blinde vlek op de kaart. Ter inspiratie gaan we op 4 juli langs bij verschillende initiatieven in Antwerpen-Noord. Moestuinen die ontstaan zijn uit een burgercollectief, een groep enthousiastelingen, een groep artiesten, een buurthuis, … er is veel diversiteit. Ga te voet mee op toer! Neem eigen picknick en water mee.

  • Waar? Vertrek om 10 uur aan De Kompaan
  • Wanneer? 4 juli van 10 tot 14 uur
  • Meer info en updates: check ons facebookevent.

Op bezoek bij Kleibeek

Op 15 juli kunnen we proeven van het echte werk. We gaan op bezoek bij Kleibeek in Sint-Niklaas. Zij leggen uit wat er allemaal bij komt kijken als je op grote schaal groenten en fruit begint te verbouwen, en tonen ook de waarde van experiment en innovatie. We krijgen een snelle workshop ‘plukken en oogsten’. Wat we oogsten, krijgen we mee naar huis.

  • Waar? Kleibeek | Potterstraat 30 | 9170 Sint-Gillis-Waas
  • Wanneer? 15 juli, van 10 tot 16 uur (onder voorbehoud – check Facebook voor wijzigingen)
  • Meer info en updates: check het facebookevent.

We bekijken nog andere boerderijbezoeken deze zomer. Hou Facebook in de gaten voor nieuwe updates.