Act de Présence / Transformaties

Verandering, omwenteling, metamorfose, … Alles is voortdurend in beweging! Acteren is de kunst om het onverwachte toe te laten en er spelenderwijs mee omgaan. In het nu zijn, in het moment zijn.

Madam Fortuna werkt wederom met een groep enthousiaste spelers rondom spel en improvisatie, met dit keer de nadruk op transformatie. Elk toonmoment zal anders zijn! Laat je verrassen door deze groep zoekende spelers. Welkom!

Kom naar onze toonmomenten

Wanneer?

Opgelet: Madam Fortuna stelt tijdelijk alle activiteit uit omwille van Corona. 

  • 20 maart om 20u30
  • 21 maart om 20u30
  • 22 maart om 16 uur

Waar?

Madam Fortuna vzw | Sergeyselsstraat 20 | 2140 Borgerhout

Tickets?

Je bent welkom om mee te genieten en kan een vrije bijdrage geven

CREDITS

spelers: Paula Kopczyk, Andreas Nys, Oonark Klaes, Lynn Suy, Sofie de Backer, Victor Verheyden, Reinier den Hoed

begeleiding spel en scenario: Bea van den Berg en Luk Nys

beeld: © Lot Vandekeybus

Act de présence is een labo-project waarin talenten van de spelers & theatermakers worden onderzocht en ontwikkeld. Madam Fortuna ontvangt hiervoor steun van Fameus en district Borgerhout.

Een stad voor iedereen en niemand

2020.We volgen de gebeurtenissen in het stadje Xanatopia. Hier zoekt iedereen zijn eigen gewin, zijn eigen gelijk, zijn eigen geluk. Overal heerst drukte, weerklinken verschillende stemmen en vindt er actie plaats. Vreemde situaties en absurde humor bepalen het leven op elke straathoek. Dit stadje lijkt dolgedraaid. Wat is haar toekomst?

Onze spelers en muzikanten zijn inwoners uit verschillende Antwerpse districten: een bonte groep van liefhebbers en professionelen, jong en oud (van 9 tot 83 jaar) en met diverse achtergronden.

Het voorbije najaar repeteerde de groep wekelijks in Madam Fortuna. Het resultaat is een komische, muzikale voorstelling die een kijk geeft op het leven in de stad doorheen de ogen van heel diverse personages.


Meer teasers bekijken?

Speeldata en tickets

  • cc Deurne: 25 januari om 20 uur (Première) – 26 januari om 14 uur
  • Het Oude Badhuis: 31 januari om 20u30 – 1 februari om 14 uur
  • oc Nova: 8 februari om 20u15 – 9 februari om 15 uur
  • Rataplan: 21 februari om 20 uur – 22 februari om 15 uur (extra vertoning!) en 20 uur | Tickets

Credits

Spelers: Ahmed Alhamdan, Diene Decan, Rihanna Diallo, Rachida Elgaoi, Chevelly Geduld, Wally Heirwegh, Charlotte Kennes, Cleo Klapholz, Kris Pauwels, Leen Swinnen, Carine Van Weert, Céline di Maccio, Mohammed Jabbooree, Reinier Den Hoed, Miel Heirbaut, Orion Jacobs, Željka Omeragić, Lynn Suy, Paula Kopczyk, Hussein Mahdi, Andreas Nys, Adams Mensah, Emma Kennes, Daniel Selasi djissenou, Francine Loete.

Muzikanten: Katrien Bos (contrabas), Annemie van Daele (viool), Iris Thissen (cello), Katrien van Remortel (alt viool).

Begeleiders: Kiké Noviello (muziek), Katja Pire (beweging), Bart Patoor (zang), Bea van den Berg (tekstspel), Luk Nys (theater en regie)

Tekst: Luk Nys

Affichebeeld: ©Lot Vandekeybus
Foto’s Repetities © Stijn van Bosstraeten en © Lisa Verheyen

Dit ontmoetingsproject wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, stad Antwerpen, district Antwerpen, district Borgerhout, district Deurne en de Burgerbegroting.

Ik ben Hussein, wie ben jij?

Opgelet: Madam Fortuna stelt tijdelijk alle activiteit uit omwille van Corona. Meer info. Had je al een ticket bij Red Star Line Museum? Zij zullen je bijkomend informeren!

Een monoloog van Hussein Mahdi.

‘Ik heb de tram genomen
Ik ben het theater binnengelopen
Ik heb me voorbereid om u te ontmoeten
Ik heb mijn accessoires klaargezet
Ik heb mijn theaterkledij aangetrokken
Ik heb vanuit de kleedkamer gehoord dat u de zaal betrad
Ik heb een glas water genomen
Ik ben op het podium gekomen
Ik ben gekomen om mij te laat mij zien
Ik wil mij laten zien’

Ik ben Hussein, wie ben jij brengt het verhaal van de Iraakse theatermaker Hussein Mahdi die sinds drie jaar in België leeft. Sinds zijn aankomst zoekt Hussein naar zijn plek in de maatschappij en naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in West-Europa. Over deze queestes  gaat hij in dialoog met het publiek. Hij gaat na wie de toeschouwers zijn en waar zij naar op zoek zijn. Ondertussen laat hij zich letterlijk en figuurlijk zien: als mens en als speler.

Hussein vertelde 16/01 op Radio 2 Antwerpen zijn verhaal. Herbeluister vanaf 00:51:30

 Bekijk de trailer

concept en spel: Hussein Mahdi
begeleiding: Luk Nys

Na een succesvolle première op Wintervuur en in Rataplan kan deze productie nu geboekt worden, ook voor schoolvoorstellingen. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Thassos / t: +32 (0)3 235 04 90 of info@thassos.be. Een productie van Madam Fortuna ism Wipcoop/Mestizo Arts Platform. Foto’s door Karolina Maruszak.

Madam Fortuna ontvangt steun van de Vlaamse Gemeenschap en Fameus – Fonds Talentontwikkeling.

De Kompaan

In 2019 kocht Madam Fortuna een oude bakkerij met als doel een plek te bouwen voor de buurt. Van een commerciële bakkerij naar een buurtgedragen voedselatelier, waar we kunnen oogsten, verwerken, samenkomen en debatteren. De Kompaan zal een blijvende rol spelen in Borgerhout.

Samen maken we een fijne plek van de stad en met De Kompaan doen we dit met voedsel. We doorbreken de korst van de gewoonte, verbinden mensen en bouwen aan nieuwe samenwerkingen tussen mensen die geloven in een aangename en maakbare stad. We werken daarbij participatief: voor en door mensen van de stad, met een mix van culturen en generaties. 

Waar?

De Kompaan | Sergeyselsstraat 16 | Borgerhout

Activiteiten

Lezingen, workshops, samen fruit en groente-overschotten oogsten, deelname aan de Antwerpse voedselraad,… Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief, facebook en het nieuws op deze website.

Zin om mee te doen?

Mail naar carl@madamfortuna.be of bel naar 0473 74 48 01

Steunen

Word je warm van dit project? Steun De Kompaan met een Fortune Cookie. Haal ‘m hier op!

 

De Kompaan wordt gesteund door district Borgerhout, stad Antwerpen en veel warme vrijwilligers.

Veiling schilderij Koen Broucke

Niemand minder dan beeldend kunstenaar Koen Broucke schenkt zijn werk ‘Mijn kraaienhandschoen’ aan Madam Fortuna.
Dit kunstwerk wordt geveild in het kader van de Warmste Week en de opbrengst gaat naar ons stadsproject ‘Een stad voor iedereen en niemand’.

In dit project ontmoeten stadsbewoners uit de verschillende Antwerpse districten en met verschillende achtergronden elkaar. Mensen die elkaar anders niet zo makkelijk zouden leren kennen, gaan nu in dialoog en leren van elkaar. Een bijzonder en verrijkend gebeuren. Het hele najaar repeteert de groep aan een theatervoorstelling. Zoals altijd willen we de productie omstandigheden zo zorgvrij mogelijk maken. Zo kunnen alle medewerkers hun volledige aandacht richten op hun eigen artistieke ontwikkeling en die van alle deelnemers.

Koen Broucke geeft ons een extra duwtje in de rug om dit bijzonder ontmoetingsproject op rolletjes te laten lopen zodat jullie kunnen meegenieten.

Bieden op het kunstwerk ‘Mijn kraaienhandschoen’ (2008, acryl op papier, 18 x 25,5 cm) kan via deze link.

Meer info over beeldend kunstenaar Koen Broucke vind je op www.koenbroucke.be
Wil jij ook nog een actie registreren tvv. Madam Fortuna? Ga dan naar www.dewarmsteweek.be

Don’t walk – Boogie

Een zebrapad, daar waar mensen elkaar kruisen, zonder tijd voor ontmoetingen of contact. Choreografe en danseres Katja Pire maakt samen met een aantal (jonge) performers een voorstelling met als missie elkaar op deze plek net wél te ontmoeten. Een micro-relatie ontstaat en ontwikkelt zich binnen de tijdspanne van een verkeerslicht.

Deze zomer werkt Katja Pire in de repetitielokalen van Fameus aan haar voorstelling ‘Don’t walk – Boogie’. Voor deze bijzondere perfomance die impro en choreo combineert, werkt Katja met dansers, jong én oud. Het resultaat is een ongewone dansvoorstelling op een bijzondere, niet alledaagse locatie. Geschikt voor alle leeftijden.

Foto: ©Katja Pire
Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en district Borgerhout.

Al Kantaar

Zin om samen met anderen te zingen?
Om liederen uit verschillende culturen en talen te ontdekken?
En ze op een spontane en natuurlijke manier te leren zingen?

AL KANTAAR is een open zangcirkel. Een ontmoeting van mensen van diverse achtergrond, traditie en cultuur die graag zingen en al zingend elkaar willen ontmoeten. We gebruiken eenvoudige melodieën uit verschillende tradities, soms éénstemmig, soms meerstemmig, mantra’s, canons, rituele liederen. Ze worden ter plekke, al herhalend, aangeleerd. Daarnaast improviseren we ook met onze stemmen om op een spontane manier harmonieën te leren voelen en ons gehoor te ontwikkelen.

PRAKTISCHE INFO:
Omwille van Corona gaat de zangcirkel momenteel niet door op locatie. We moeten dan wel in ons kot blijven, maar we kunnen nog steeds zingen! Dus zorgt Bart regelmatig voor live sessies op Facebook

In deze zangcirkel is iedereen welkom. Geen enkele kennis of ervaring is verreist. Enkel de zin (of de nieuwsgierigheid) om samen met anderen je stem te laten klinken.

Begeleiding: Bart Patoor.
Je komt wanneer je wil, inschrijven of elke zondag komen is niet verplicht.
Gratis.
Locatie: Sergeyselsstraat 20, 2140 Antwerpen

Als we dansen, zal oma niet sterven

Onze muziektheatervoorstelling ‘Als we dansen, zal oma niet sterven’ speelt deze week nog op het meest fantastische festival van ’t stad: ZOMER VAN ANTWERPEN. Van 13 t/m 24 aug vind je ons op het terrein van de zomerfabriek.
We, dat zijn een heel grote, jonge en gemixte bende met spelers, jongeren, zangers en Roma muzikanten uit Antwerpen, Gent, Barcelona en Skopje (Macedonië). Professionelen en liefhebbers brengen samen het levensverhaal van een bijzondere oma en haar familie.

Oma was een levenslustige ontdekkingsreiziger. Haar hele leven zwierf ze rond. Ze maakte reizen doorheen Afrika, het Midden-Oosten en Europa. In elke cultuur vond ze iets waardevols. Ze is tenslotte heel open van geest. En overal waar ze kwam, werd ze verliefd en… kwamen er kinderen van.

Nu is ze een dagje ouder en kijkt ze terug op haar mooie leven. Ze heeft nog een belangrijke wens en hoopt dat haar kinderen en kleinkinderen hem uitvoeren. Die wens klinkt als een orakel over ‘mens, geld en aarde’. Ieder lid van de familie geeft er een draai aan. En dit blijft niet zonder gevolgen. Er ontstaat een passionele strijd op leven en dood. Waar gaat het met deze familie naartoe?

spelers: Edith Verlinden, Andreas Nys, Gwendolin Van Jole, Zukisa Nante, Hussein Mahdi Al-Khalidi, Lola Bosmans, Gihozo Patrick Denis Tuyizere, Kimberly Tokolelo, Evelyn Bedie, Ashley Obiri, Iram Kagano, Rosetta Louis, Théresa Kalvina Kanyinda, Kemo Njie, Arnaut Lautaro Bufi Cartes, Chinyere Brown, Ellen Bawua.

zangers van Al Kantaar (o.l.v. Bart Patoor)

muzikanten: Martin Balogh (accordeon en piano), Robert Mihalik (gitaar), Anouk Sanczuk (viool), Eric Bunda (viool), Norbert Makula (viool), Nevrus Bajram (basgitaar), Dragan Teodosiev (drum), Tehamana Lazar (trompet), Mario Roca Bajani (gitaar), David Canal (gitaar), Pier Paolo Candeloro (saxofoon en klarinet), Stefaan Blancke (saxofoon en trombone).

team: Enrique Noviello (muziekcoach), Sandra Delgadillo (bewegingscoach) ism Jonas Mertens, Bea van den Berg (tekstcoach), Luk Nys (spelcoach  en eindregie), An Hackselmans (regie assisent). Naar een theatertekst van Peter De Graef.

met dank aan: Pauline Gaeremynck, Geert Dewageneer, Tinus Holthuis, Kris Depuydt, Luckas Zaman, Smila Zinecker, Veerle vanputte, Lucas Bilbao, Srdjan Amet, Arif Ademi, Juani Santiago Perez, Froe Froe en alle medewerkers en vrijwilligers van Madam Fortuna.

Voor tickets en de volledige programmatie check www.zomervanantwerpen.be

Affichebeeld: ©Katja Pire
Filmpje De Zendelingen en Zomer van Antwerpen

Dit internationale project wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Nationale Loterij, MIR, Erasmus+, Zomer van Antwerpen.

The International Roma Day

Op 8 april is het Internationale Roma Dag. Dat vieren wij naar jaarlijkse traditie in Antwerpen en Gent met een programma vol muziek, dans en lekker eten. Het is een feestelijk gebeuren waarop de Roma gemeenschap iedereen uitnodigt.

PROGRAMMA:

Zaterdag 6 april in De Centrale – Kraankindersstraat 2 – Gent
met optrendens van Ten Gipsy Devils, Familia Gitano, Bulgari Ekspres
19:30 / gratis inkom

Zondag 7 april in Het Oude Badhuis – Stuivenbergplein 38 – Antwerpen Noord
workshop ‘Roma muziek en cultuur’ door Martin Balogh / 12h tot 16h / gratis
vanaf 17h deuren open voor live muziek van de Antwerpse Karavaan, de Gentse Karavaan, suprise act en optreden van Antwerpse schoolkinderen via de ‘schoolateliers’ ism. De Schoolbrug
gratis inkom

Fiesta Fortuna – 10 jarig jubileum

Wat was het fantastisch! 3 dagen lang hebben we genoten van jullie aanwezigheid: vrijwilligers, muzikanten, performers, medewerkers, workshop begeleiders, bezoekers, iedereen die van ver of van dichtbij bij het feest betrokken was! Bedankt!

Als een confettikanon hebben we heel wat goeie vibes en Fortuna sfeer Borgerhout in gekatapulteerd.
Met een heel warm gevoel hebben we terug gekeken op de voorbije 10 jaar en met een even warm gevoel blikken we vooruit.
De foto’s hieronder brengen je alvast terug in de feeststemming.
foto’s © Richard Kamphuis, Bruno Van Treeck en Lisa Patoor.

Het MF feest wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en district Borgerhout.
Ontwerp affiche Fiesta Fortuna: Lot Vandekeybus.