Tijdgenoten: 12 & 13 juni 2021

Madam Fortuna presenteert Tijdgenoten. Tijdgenoten brengt mensen terug in gesprek, met een eigenzinnige en artistieke insteek. We gaan terug praten met elkaar: 12 en 13 juni 2021 is het zover! Dialoog als medicijn tegen verzuring, eenzaamheid, isolement en polarisering.

Ga in gesprek met je Tijdgenoten. Mensen met wie je misschien anders nooit in gesprek zou gaan. Wij zorgen voor een veilige, vrije ruimte in de zaal van Madam Fortuna. Onder begeleiding van onze moderators, krijg je de kans om een open dialoog te voeren.

Doe je mee? Inschrijven via www.tijdgenoten.be

hier is ALLES veilig

Welkom!
Kies maar een plek
Voel je thuis
Ik heb 20 stoelen klaargezet
Ik heb de plaatsen moeten beperken
Helaas!
20 is een absoluut maximum
Dat is de afspraak, de directie wil het zo
Eerst was ik hierover niet akkoord
maar ondertussen begrijp ik het
en beter iets dan niets…
Ik wil spelen!”

“Hier is ALLES veilig” is een monoloog, gebracht door Hussein Al-Khalidi. Hij staat alleen op de planken; blij dat hij eindelijk weer mag spelen. Want het mocht lange tijd niet: door de pandemie. Je bent nu welkom in zijn kleine biotoop, waar alles draait om veiligheid. Maar wat is dat eigenlijk, veiligheid?  Tegelijk denkt Hussein na over hoe hij van Irak naar België kwam, om veilig te zijn.

Hier is ALLES veilig gaat over de huidige ‘toestand’ van de pandemie. Madam Fortuna heeft meteen een primeur met deze voorstelling, die inspeelt op die nieuwe realiteit. Verwacht je aan ernst én humor. Uitnodigend en hartverwarmend.

Credits

Concept: Hussein Al-Khalidi en Luk Nys
Spel: Hussein Al-Khalidi
Tekst: Luk Nys en Hussein Al-Khalidi
Regie: Luk Nys
Taalcoach: Bea van den Berg

Speeldata

 • Vrijdag 19/11 om 20u30
 • Zaterdag 20/11 om 20u30
 • Vrijdag 26/11 om 20u30
 • Zaterdag 27/11 om 20u30

Locatie: zaal Madam Fortuna | Sergeyselsstraat 20 | 2140 Borgerhout

Tickets: 10 euro | -26/+65: 8 euro | Kansen: 3,5 euro | Reserveer je plaatsen

Dit stuk wordt ook als schoolvoorstelling – inclusief lespakket aangeboden.

Met steun van Vlaanderen, stad Antwerpen en district Borgerhout.

De opdracht

“Het begon vanaf ik kon praten. Ik stelde veel vragen aan mijn ouders. Mama why do people look different? Why other people live in big houses and others in shacks?”

Als kleine jongen gaf mijn vader mij een opdracht zonder richting. En hij zei “Zoon, je bent mijn eerste kind, een sterke jongen, met veel macht”.

Als kleine jongen en als jongvolwassene begreep ik hem niet! Maar als Zuid-Afrikaan, geboren en opgegroeid tijdens het apartheidsregime, zocht ik naar wat ik echt verlangde.

Onderwijs was de eerste sleutel. Zo vervulde ik de verlangens van Nelson Mandela en mijn ouders. De tweede sleutel: “een wonde voor iemand, is een wonde voor allen”.

Ik bedoel: wat is segregatie? Imperialisme? Nee, ik bedoel…

“DE OPDRACHT” is een authentiek verhaal gebracht door Zukisa Nante. Heradem, en kom kijken naar een voorstelling met als rode draad Zukisa’s ervaringen als Zuid-Afrikaan, geboren en opgegroeid tijdens het apartheidsregime. Zukisa woont sinds 10 jaar in Antwerpen. Hij neemt het publiek mee naar zijn vreugde en verdriet, maar ook zijn verlangen om hier te zijn en jou te ontmoeten.

Credits

SPEL: Zukisa Nante

COACH: Luk Nys

PRODUCTIE: Madam Fortuna / Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP

Voorstellingen

Prijs (Madam Fortuna):

 • Normaal tarief: 10 euro
 • -26 / +65: 8 euro
 • Kansentarief: 3,5 euro

 

Eros & Thanatos

Muziek!

Omdat de intensiteit van het leven niet te pakken is met de alledaagse taal.

Poëzie!

Omdat de alledaagse taal het ongerijmde van ons leven niet kan verbeelden.

Eros & Thanatos belooft een zinderend concert, waarin muziek en poëzie elkaar versterken en uitdagen.

15 muzikanten en 2 acteurs met West-Europese, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Arabische en Roma roots creëerden onder leiding van Wouter van den Abeele en Luk Nys een sterke voorstelling over levensdrift en doodsdrift, ‘Eros & Thanatos’.

Speeldata

 • Vrijdag 29/10 om 20u30: GC De Wildeman, Herent | Info & tickets
 • Maandag 1/11 om 20 uur: zaal De Roma, Antwerpen (Borgerhout) | Info & tickets

Credits:

15 muzikanten en spelers: 

Jonas Malfiet, Shalan Alhamwy, Moussa Niang, Martin Balogh, Fapy Lafertin, Wouter Ladakis, Elvis Ametovski,   Stijn Vervoort, Lise Smolders, Zoë Bossuyts, Mirjam de Wit, Katrien Bos, Andreas Nys, Hussein Rassim, Joachim Thys en Hussein Mahdi Al-Khalidi

muziekregie: Wouter van den Abeele

eindregie: Luk Nys

Voorstelling boeken?

Boek deze voorstelling via rumoer.be

 

 

Al Kantaar

“Come, come away, Come, come away
This is a very fine singing day”

Zing je graag? Kom dan  naar de open zangcirkel Al Kantaar.  Proef van liedjes uit verschillende culturen en talen, samen met mensen van overal, jong en oud, kleurrijk en warm.

We gebruiken eenvoudige melodieën uit verschillende tradities, soms éénstemmig, soms meerstemmig, canons, rituele liederen. Ze worden ter plekke, al herhalend, aangeleerd.

Daarnaast improviseren we ook met onze stemmen om op een spontane manier harmonieën te leren voelen en ons gehoor te ontwikkelen.

In deze zangcirkel is iedereen welkom. Geen enkele kennis of ervaring is vereist. Enkel de zin (of de nieuwsgierigheid) om samen met anderen je stem te laten klinken.

Data: uitgesteld wegens maatregelen van de Vlaamse Regering.

Al Kantaar is coronaproof:

 • bij mooi weer zingen we eventueel buiten, op veilige afstand van elkaar
 • binnen zingen we met mondmasker, op veilige afstand van elkaar en in een goed verluchte zaal
 • we voorzien omwille van corona registratie ter plaatse
 • breng je eigen mondmasker en drank mee

Begeleiding: Bart Patoor
Je komt wanneer je wil, inschrijven of elke keer komen is niet verplicht. Gratis.
Locatie: Sergeyselsstraat 20, 2140 Antwerpen

Visual: Lot Vandekeybus

Ik ben Hussein, wie ben jij?

Ik ben 1m83 groot, ik weeg 80 kilo, ik heb grote handen, ik heb dikke lippen, ik heb bruine ogen, ik heb grote oren, ik heb een stevige neus,…

Zoals u ziet,

fysiek alles tiptop in orde!

De Iraakse theatermaker Hussein Al -Khalidi woont sinds 2015 in België. Hij houdt een monoloog over zijn plek in de maatschappij en zijn toekomst in West-Europa.

Hussein is ook benieuwd naar wie er bij hem in de zaal zit en gaat graag de dialoog met jou aan. Hoe ben jij hier gekomen? Waar ben jij naar op zoek?

Hussein zet zijn masker af en laat zich zien als mens én als speler.

Hussein vertelde 16/01 op Radio 2 Antwerpen zijn verhaal. Herbeluister vanaf 00:51:30

 Bekijk de trailer

concept en spel: Hussein Mahdi
begeleiding: Luk Nys

Na een succesvolle première op Wintervuur en in Rataplan kan deze productie nu geboekt worden, ook voor schoolvoorstellingen. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Thassos / t: +32 (0)3 235 04 90 of info@thassos.be.

Een productie van Madam Fortuna ism Wipcoop/Mestizo Arts Platform. Foto’s door Karolina Maruszak.

Madam Fortuna ontvangt steun van de Vlaamse Gemeenschap.

In het hart van Vera Bila

Vera Bila was een Tjechische Roma zangeres met internationale allure. Ze werd meermaals omschreven als de  “ Ella Fritzgerald of Gypsy Music” of ook als “Queen of Romany”.

Een Roma- jongerenkoor en Romamuzikanten met Slovaakse roots brengen samen met muzikanten uit het Gentse een uniek concert, geïnspireerd door de meeslepende muziek van Vera Bila.

Laat je ontroeren. Luister naar het hart van de Roma!

Verwacht je aan songs uit Slovakije, Hongarije en Tsjechië, aangevuld met  Zuid-Europese en Zuid-Amerikanse geluiden. De artistieke begeleiding is in handen van Wouter van den Abeele en Rom Martin Balogh.

Madam Fortuna werkt voor dit project samen met ‘Bij de Vieze Gasten, een participatieve kunstenorganisatie uit Gent.

The European Caravan | Run for your life

Como en un temblor pura adrenalina,
gotas de sudor en la carne fria,
en un Roller-Coaster en una via,
te agarra en el loop y te tira para atras!
El viento en la cara te desafia,
a gran velocidad agarras la esquina,
los gritos no te aturden, la sangre gira
Un nudo en la panza, caida vertical!
Deja que te suba a la cabeza

RUN FOR YOUR LIFE is een aanstekelijke performance die dansmuziek combineert met een flitsende visuele ervaring. Verwacht je aan een bijzondere mix van Rumba Catalan, Balkan Beats en Latino sounds.

Een voorstelling over leven en overleven. Dus leef, trek je dansschoenen aan en geef je over aan het avontuur.

The European Caravan

The European Caravan dompelt je onder in nieuwe, wervelende muziek, dans en theater. We slaan bruggen tussen de diverse rijke culturen van het continent, met bijzondere aandacht voor Roma/Gitanos-artiesten.

Jonge artiesten krijgen een extra stevige dosis begeleiding om hun talent te ontwikkelen.

De ontmoeting tussen verschillende mensen, tradities en culturen zorgt voor iets heel nieuws: een unieke kruisbestuiving op artistiek vlak. We doen dat in heel Europa.

Om dat alles te doen slagen, bouwen we sinds 2014 aan een structureel Europees netwerk. Madam Fortuna (Antwerpen) werkt hiervoor samen met MIR (Skopje), Taller de Musics (Barcelona) en Bij de Vieze Gasten (Gent).   

De voorstelling speelt  eind september 2021 op het MERCé festival in Barcelona en in de zomer van 2021 in Antwerpen. De werking The European Caravan en het project RUN FOR YOR LIFE wordt ondersteund door Erasmus+.

Bezoek de website van The European Caravan

Act de Présence / Transformaties

Verandering, omwenteling, metamorfose, … Alles is voortdurend in beweging! Acteren is de kunst om het onverwachte toe te laten en er spelenderwijs mee omgaan. In het nu zijn, in het moment zijn.

Madam Fortuna werkt wederom met een groep enthousiaste spelers rondom spel en improvisatie, met dit keer de nadruk op transformatie. Elk toonmoment zal anders zijn! Laat je verrassen door deze groep zoekende spelers. Welkom!

Met ‘Act de présence’ biedt Madam Fortuna jongeren een structureel theater/speltraject aan.  Zij ontwikkelen hun artistiek talent tijdens wekelijkse repetities in de feërieke zaal van Madam Fortuna. De jongeren onderzoeken onder begeleiding van professionele artistieke begeleiders, hoe ze zelf tot creatie en compositie kunnen komen.

Het resultaat laten we zien tijdens openbare toonmomenten. Ook hier hebben deelnemers een heel divers profiel.

Kom naar onze toonmomenten

Wanneer?

We herbekijken dit project in het kader van de corona-maatregelen. 

Waar?

Madam Fortuna vzw | Sergeyselsstraat 20 | 2140 Borgerhout

CREDITS

spelers: Paula Kopczyk, Andreas Nys, Oonark Klaes, Lynn Suy, Sofie de Backer, Victor Verheyden, Reinier den Hoed

begeleiding spel en scenario: Bea van den Berg en Luk Nys

beeld: © Lot Vandekeybus

Act de présence is een labo-project waarin talenten van de spelers & theatermakers worden onderzocht en ontwikkeld. Madam Fortuna ontvangt hiervoor steun van Fameus en district Borgerhout.

Een stad voor iedereen en niemand

2020.We volgen de gebeurtenissen in het stadje Xanatopia. Hier zoekt iedereen zijn eigen gewin, zijn eigen gelijk, zijn eigen geluk. Overal heerst drukte, weerklinken verschillende stemmen en vindt er actie plaats. Vreemde situaties en absurde humor bepalen het leven op elke straathoek. Dit stadje lijkt dolgedraaid. Wat is haar toekomst?

Onze spelers en muzikanten zijn inwoners uit verschillende Antwerpse districten: een bonte groep van liefhebbers en professionelen, jong en oud (van 9 tot 83 jaar) en met diverse achtergronden.

Het voorbije najaar repeteerde de groep wekelijks in Madam Fortuna. Het resultaat is een komische, muzikale voorstelling die een kijk geeft op het leven in de stad doorheen de ogen van heel diverse personages.


Meer teasers bekijken?

Speeldata en tickets

 • cc Deurne: 25 januari om 20 uur (Première) – 26 januari om 14 uur
 • Het Oude Badhuis: 31 januari om 20u30 – 1 februari om 14 uur
 • oc Nova: 8 februari om 20u15 – 9 februari om 15 uur
 • Rataplan: 21 februari om 20 uur – 22 februari om 15 uur (extra vertoning!) en 20 uur | Tickets

Credits

Spelers: Ahmed Alhamdan, Diene Decan, Rihanna Diallo, Rachida Elgaoi, Chevelly Geduld, Wally Heirwegh, Charlotte Kennes, Cleo Klapholz, Kris Pauwels, Leen Swinnen, Carine Van Weert, Céline di Maccio, Mohammed Jabbooree, Reinier Den Hoed, Miel Heirbaut, Orion Jacobs, Željka Omeragić, Lynn Suy, Paula Kopczyk, Hussein Mahdi, Andreas Nys, Adams Mensah, Emma Kennes, Daniel Selasi djissenou, Francine Loete.

Muzikanten: Katrien Bos (contrabas), Annemie van Daele (viool), Iris Thissen (cello), Katrien van Remortel (alt viool).

Begeleiders: Kiké Noviello (muziek), Katja Pire (beweging), Bart Patoor (zang), Bea van den Berg (tekstspel), Luk Nys (theater en regie)

Tekst: Luk Nys

Affichebeeld: ©Lot Vandekeybus
Foto’s Repetities © Stijn van Bosstraeten en © Lisa Verheyen

Dit ontmoetingsproject wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, stad Antwerpen, district Antwerpen, district Borgerhout, district Deurne en de Burgerbegroting.