Al Kantaar

Zin om samen met anderen te zingen?
Om liederen uit verschillende culturen en talen te ontdekken?
En ze op een spontane en natuurlijke manier te leren zingen?

AL KANTAAR is een open zangcirkel.  Een ontmoeting van mensen van diverse achtergrond, traditie en cultuur die graag zingen en al zingend elkaar willen ontmoeten. We gebruiken eenvoudige melodieën uit verschillende tradities, soms éénstemmig, soms meerstemmig, mantra’s, canons, rituele liederen. Ze worden ter plekke, al herhalend, aangeleerd. Daarnaast improviseren we ook met onze stemmen om op een spontane manier harmonieën te leren voelen en ons gehoor te ontwikkelen.

In deze zangcirkel is iedereen welkom. Geen enkele kennis of ervaring is verreist. Enkel de zin (of de nieuwsgierigheid) om samen met anderen je stem te laten klinken.

PRACTISCHE INFO:
Telkens zondag van 19.30u tot 21.30u
Komende data: 5/5, 19/5, 2/6, 16/6. Vanaf september opnieuw.
Begeleiding: Bart Patoor.
Je komt wanneer je wil, inschrijven of elke zondag komen is niet verplicht, gratis.

De Kompaan

Vreugdevol nieuws: wij breiden uit met …. De Kompaan.

Dit nieuwe project is gevestigd in de Sergeyselsstraat 16 en sluit helemaal aan bij onze filosofie: een plek waar we met een divers team gerechten zullen aanbieden met kwaliteitsvolle, lokale en duurzame producten. Met een nadrukkelijke link naar het sociaal-artistieke èn de buurt. Om De Kompaan te laten aansluiten bij de noden en wensen van onze buurtbewoners organiseren we vanaf september verschillende pop-ups. Zo kunnen we iedereen laten kennismaken met dit bijzondere project en ons oor te luisteren leggen bij de buren: bewoners, organisaties, bedrijven en iedereen die geïnteresseerd is.

Het volledige programma maken we bekend via de facebookpagina en via de vitrine van De Kompaan.

UPDATE:
Ondertussen is de renovatie van de bovenverdiepingen in volle gang. Nieuwe ramen werden geplaats en binnen wordt alles in het werk gesteld om de ruimtes verhuur klaar te krijgen. Ondertussen werken de verschillende denktanks verder aan de inhoudelijke invulling van dit bijzondere project en worden de eerste pop-ups in de steiger gezet.

Als we dansen, zal oma niet sterven

The word is out! Deze zomer spelen we onze muziektheatervoorstelling ‘Als we dansen, zal oma niet sterven’ op het meest fantastische festival van ’t stad: ZOMER VAN ANTWERPEN. Van 13 t/m 24 aug vind je ons op het terrein van de zomerfabriek.
We, dat zijn een heel grote, jonge en gemixte bende met jongeren en artiesten uit Antwerpen, Gent, Barcelona en Skopje (Macedonië).

Oma was een levenslustige ontdekkingsreiziger. Haar hele leven zwierf ze rond. Ze maakte reizen doorheen Afrika, het Midden-Oosten en Europa. In elke cultuur vond ze iets waardevols. Ze is tenslotte heel open van geest. En overal waar ze kwam, werd ze verliefd en… kwamen er kinderen van.
Nu is ze een dagje ouder en kijkt ze terug op haar mooie leven. Ze heeft nog een belangrijke wens en hoopt dat haar kinderen en kleinkinderen hem uitvoeren. Die wens klinkt als een orakel over ‘mens, geld en aarde’. Ieder lid van de familie geeft er een draai aan. En dit blijft niet zonder gevolgen. Er ontstaat een passionele strijd op leven en dood. Waar gaat het met deze familie naartoe?

spelers: Edith Verlinden, Andreas Nys, Gwendolin Van Jole, Zukisa Nante, Hussein Mahdi Al-Khalidi
muzikanten: Martin Balogh (accordeon en piano), Robert Mihalik (gitaar), Anouk Sanczuk (viool), Jeanneke Van Roeyen (viool), Norbert Makula (viool), Nevrus Bajram (basgitaar), Dragan Teodosiev (drum), Tehamana Gauguin (trompet), Mario Roca Bajani (gitaar), David Canal (gitaar), Pier Paolo Candeloro (saxofoon en klarinet), Stefaan Blancke (saxofoon en trombone).
team: Enrique Noviello (muziekcoach), Sandra Delgadillo (bewegingscoach), Bea van den Berg (tekstcoach), Luk Nys (spelcoach  en eindregie), An Hackselmans (regie assisent). Naar een theatertekst van Peter de Graef.

Voor tickets en de volledige programmatie check www.zomervanantwerpen.be

Affichebeeld: ©Katja Pire

Dit internationale project wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Nationale Loterij, Fameus, Erasmus+.

The International Roma Day

Op 8 april is het Internationale Roma Dag. Dat vieren wij naar jaarlijkse traditie in Antwerpen en Gent met een programma vol muziek, dans en lekker eten. Het is een feestelijk gebeuren waarop de Roma gemeenschap iedereen uitnodigt.

PROGRAMMA:

Zaterdag 6 april in De Centrale – Kraankindersstraat 2 – Gent
met optrendens van Ten Gipsy Devils, Familia Gitano, Bulgari Ekspres
19:30 / gratis inkom

Zondag 7 april in Het Oude Badhuis – Stuivenbergplein 38 – Antwerpen Noord
workshop ‘Roma muziek en cultuur’ door Martin Balogh / 12h tot 16h / gratis
vanaf 17h deuren open voor live muziek van de Antwerpse Karavaan, de Gentse Karavaan, suprise act en optreden van Antwerpse schoolkinderen via de ‘schoolateliers’ ism. De Schoolbrug
gratis inkom

Fiesta Fortuna – 10 jarig jubileum

Wat was het fantastisch! 3 dagen lang hebben we genoten van jullie aanwezigheid: vrijwilligers, muzikanten, performers, medewerkers, workshop begeleiders, bezoekers, iedereen die van ver of van dichtbij bij het feest betrokken was! Bedankt!

Als een confettikanon hebben we heel wat goeie vibes en Fortuna sfeer Borgerhout in gekatapulteerd.
Met een heel warm gevoel hebben we terug gekeken op de voorbije 10 jaar en met een even warm gevoel blikken we vooruit.
De foto’s hieronder brengen je alvast terug in de feeststemming.
foto’s © Richard Kamphuis, Bruno Van Treeck en Lisa Patoor.

Het MF feest wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en district Borgerhout.
Ontwerp affiche Fiesta Fortuna: Lot Vandekeybus.

Een stad voor iedereen en niemand

Vanaf maart 2019 werkt MF aan haar nieuwe muziektheatervoorstelling ‘Een stad voor iedereen en niemand’.
Een voorstelling boordevol theater, muziek en beweging.

Wie heeft de sleutels van onze stad in handen? Wie voert het hoogste woord in het alledaagse reilen en zeilen? En wie wil niets liever dan gehoord worden? In ‘Een stad voor iedereen en niemand’ laten we de onderbuik spreken. En geven we een kijk op het leven in de stad doorheen de ogen van de diversiteit.

Onze spelers en muzikanten zijn inwoners uit de verschillende Antwerpse districten: een bonte groep van liefhebbers en professionelen, jong en oud (van 9 tot 83 jaar!) en met diverse achtergronden. Samen werken en improviseren ze rond het thema en vanuit hun input ontstaat de inhoud van de voorstelling. Artistieke coaches zijn Luk Nys (spel), Enrique Noviello (muziek), Bart Patoor (zang) en Katja Pire (beweging).

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen, oc Nova, cc Deurne, oc Het Oude Badhuis.

Ik ben Hussein, wie ben jij?

Een monoloog van Hussein Mahdi.

‘Ik heb de tram genomen
Ik ben het theater binnengelopen
Ik heb me voorbereid om u te ontmoeten
Ik heb mijn accessoires klaargezet
Ik heb mijn theaterkledij aangetrokken
Ik heb vanuit de kleedkamer gehoord dat u de zaal betrad
Ik heb een glas water genomen
Ik ben op het podium gekomen
Ik ben gekomen om mij te laat mij zien
Ik wil mij laten zien’

Hussein leeft sinds drie jaar in België. Hij zoekt naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in West-Europa en gaat tegelijkertijd op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Over deze zoektochten gaat hij in dialoog met het publiek. Hij zoekt de toeschouwers op en wil weten wie zij zijn, waar zij naar op zoek zijn. Ondertussen laat hij zich letterlijk en figuurlijk zien: als mens en als speler.

concept en spel: Hussein Mahdi
begeleiding: Luk Nys

de Warmste Week 2018

Dit jaar doet Madam Fortuna mee met de Warmste Week!

Doe zoals de medewerkers van de Bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en steun Madam Fortuna.
Van 15 oktober tot 15 december organiseren zij allerlei kleine acties in de bibliotheek. Waarvoor duizendmaal dank! Registreer jouw actie via dewarmsteweek.stubru.be

Maar er is meer…..!
Op vrijdag 21 december organiseert Madam Fortuna een actie met lekker eten en bezwerende muziek.
Voor een zacht prijsje kun je bij ons terecht voor lekkere huisgemaakte pannenkoeken, cake, koffie en thee (vanaf 15h zetten wij onze deuren open) en voor heerlijke wereldse gerechten door onze MF cateringploeg (doorlopend vanaf 18h).

Later op de avond is er het exclusieve concert van Gregory Frateur, ‘The Madam Fortuna Duets’. Speciaal voor deze warme gelegenheid gaat hij in verschillende performances in dialoog met één instrument. Ondermeer Pieter Theuns aan de theorbe (barok luit), Tom Pintens (piano/klarinet) en collega vocaliste Prisca Agnes Nishimwe zullen van de partij zijn. Verwacht je aan warme ballades en bezwerende trips.
Ticketprijs concert: 25€ (incl. hapje en drankje). Plaatsen zijn beperkt. Reserveer door te mailen naar lisa@madamfortuna.be.
Daarna ontvang je alle informatie voor de overschrijving. Na ontvangst betaling liggen je tickets voor je klaar aan de kassa.

Un rendez-vous musical

Naar Oostende!
Voor een ‘rendez-vous musical’ tussen Madam Fortuna en kleinVerhaal.
Een kennismaking tussen 2 huizen. Een huis in Antwerpen en een huis in Oostende.
Met de vraag: wat hebben deze 2 huizen gemeen?
Het antwoord zoeken we op 1 weekend tijd.
Het wordt een bijzondere muzikale ontmoeting,
tussen muzikanten uit het Ostend Street Orchestra en muzikanten uit de projecten van MF.
2 volle dagen die draaien rond muziek en participatie, onderzoek en experiment.

credits:
muzikanten: Frank Opstaele (sax/sopraan en tenor), Yannick Dumarey (basgitaar), Yamen Martini (trompet), Jak Neumann (klarinet en tenorsax), Nelly Van Eenoo (zang), Benoit Mesieurs (guitar électrique noise supreme), Jan Daelman (coach/ piano en electronics), Thijs Troch (coach/ flute), Carl Capelle (Mandoline, viool, zang, percussie), Enrique Noviello (gitaar), Birgit Vanhoutte (zang), Paloma Pérez García (alt viool).
producer: Enrique Noviello

Het weekend gaat door op 17 en 18 november 2018 in kleinVerhaal/Oostende. Er wordt toegewerkt naar een opname van de nieuwe creaties.

partner: kleinVerhaal in Oostende. Wil je meer weten over deze organisatie klik hier

Voor dit project ontvangt Madam Fortuna steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Eros en Thanatos

In vers gras vrijen
om later
veel later
in de dood nog even na te geuren
als hooi

Gerard Reve

In het najaar 2018 organiseerde Madam Fortuna het intercultureel muziekproject ‘Eros en de dood’. Een 17-koppige ploeg van muzikanten en spelers resideerde in de herfsvakantie op een afgelegen plek. Daar repeteerden ze onder begeleiding van Wouter Vandenabeele en Luk Nys omtrent het thema ‘Eros (levensdrift) en Thanatos (doodsdrift)’. De groep is samengesteld uit muzikanten en spelers met West-Europese, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Arabische en Roma roots.

Goed nieuws: de speeldata voor 2019 zijn bekend! Kom kijken en luisteren naar dit bijzondere en intense concert, opzwepend en ontroerend tegelijk, waarin tekst en muziek elkaar versterken. In MF, Bij’ De Vieze Gasten in Gent, Compagnie Tartaren in Leuven en tijdens De Avonden in kleinVerhaal in Oostende.
Tickets voor de voorstelling in MF: 8€ aan de deur.
Tickets voor de andere locaties: via de betreffende site.

credits
muzikanten en spelers: Jonas Malfliet, Moussa Niang, Martin Balogh, Fapy Lafertin, Jo Zanders, Wouter Ladakis, Elvis Ametovski, Marcelo Moncada, Jago Moons, Ward Mortier, Stijn Vervoort, Lise Smolders, Zoë Bossuyts, Mirjam de Wit, Jeanneke Van Roeye, Andreas Nys, Hussein Mahdi Al-Khalidy, Katrien Bos, Shalan Alhamwy.
muziekregie: Wouter van den Abeele
eindregie: Luk Nys

 

Er verscheen een artikel over ‘Eros en Thanatos’ in de laatste editie van het Folkmagazine. 

 

Madam Fortuna ontvangt voor dit project steun van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Antwerpen.