Het Gebroed

5 Speeldata

  • 13-09-2014 16:00
  • 14-09-2014 15:00
  • 21-09-2014 15:00
  • 27-09-2014 16:00
  • 28-09-2014 15:00

Het Gebroed: De Groote Oorlog in huiskamers in Borgerhout

‘Het Gebroed’ bracht grote en kleine verhalen van ‘De Groote Oorlog’ samen.  3 verhalen met elk een ander perspectief op de oorlogsgruwel. Een oude oorlogsveteraan tracht herinneringen onder woorden te brengen. 4 vrouwen wachten, gehuld in eenzaamheid, op de thuiskomst van een verloren zoon. Een korporaal wandelt aarzelend een woonkamer binnen met een pijnlijk bevel.

‘Het Gebroed’ verbroederde  tijdens de 3 laatste weekend van september 2014 in Borgerhout. Elk weekend  speelde ‘Het Gebroed’ in een andere ‘theaterstraat’: 3 verschillende toonmomenten (What if I take my problems to the United Nations –  Oorlog voor dummies – We kunnen niet verder we moeten verder) waren achtereenvolgens te zien bij buurtbewoners thuis. Een woonkamer, een zolder, een werkaterlier, een kelder. Gedurende 1 weekend deden ze dienst als decor.  Auto’s maakten in de ‘theaterstraat’ gedurende twee dagen plaats voor een bar, een buffet, een optreden, een voorstelling. Tegelijkertijd een leuke manier om de verschillende wijken van Borgerhout en haar gastvrije buurtbewoners beter te leren kennen.

* What if I take my problem to the united nations (Jan Hardies)

Benjamin Martien is niet van de oorlog teruggekeerd. Aan het thuisfront oefent de familie in het achterblijven. Ze herdenken en ze drinken. Uit noodzaak of uit gewoonte. Ze ondergaan elkaar en Benjamins afwezigheid in een ritueel dat meer oproept dan ze zelf hadden gehoopt.

* Oorlog voor dummies (Lies Ferny)

Hoe begin je aan dé Grote Oorlog? Is het een kwestie van eer of vergelding? Ben je slachtoffer of held? Strateeg of pion? Verrader of verzetslid? Deze dummies proberen er iets van te maken.

Een beetje oorlog is altijd beter dan niets.

* We kunnen niet verder we moeten verder (Jan Hardies)

Een man zoekt een leven lang naar een plaats en een vorm voor zijn verhaal. Hij prevelt het en brult het uit. Hij wilt het bezingen , wilt het kwijt. Het lukt hem niet. Wie een verhaal meemaakt zoals het zijne, kan voor niets nog de ogen sluiten.

(teaser Yoeri Hostie)

‘Het Gebroed’ is 

Artistieke leiding: Luk Nys

Regie: Jan Hardies & Lies Ferny

Spelers: Jempi Vermeulen (We kunnen niet verder we moeten verder), Liliane Simons, Ann Peersmans, Nel Rombaut, Kathleen De Blauwe (What if I take my problem to the United Nations), Didi Rumes, Kris Van Roosbroeck, Luk Hens (Oorlog voor dummies)

Kostuums: Isabelle Schoutetens

Grimme: Joke Vandecasteele

Grafisch ontwerp: Lot Vandekeybus

Fotografie: Kathleen Michiels

Decor & opbouw: Ken Vandemierop

Productie & communicatie: Ruth Bruyneel

‘Het Gebroed’ bedankt 

De inwoners van de Oedenkovenstraat, Kwekerijstraat en Tuinwijk – Mokkakapot – Districtshuis Borgerhout – Zermatt – Metaalbad > VZW Steunpunt Tewerkstelling –  vzw Vreugde & Vermaak

Met de steun van