De Deurwachters
Eenzaamheid, knaldrang, home work-outs, veel slaap en nog meer gemis. Dat klinkt vast herkenbaar voor u? Het zijn zaken waar zowel de negen deurwachters als wij allemaal mee te maken kregen. Een diverse groep Antwerpenaren, met leeftijden gaande van 15 jaar tot 74 jaar, filmden in de periode van maart tot december 2021 met hun smartphones en laptops zelf hun belevenis in deze uitzonderlijke tijd.
Zonder taboes en met veel herkenningspunten heten zij de toeschouwer welkom achter hun gesloten deur. De ongefilterde inkijk gaat gepaard met een waaier aan emoties en ervaringen. De documentaire benadrukt op een wondermooie manier zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens. En nu de lockdown voorbij is, willen we door middel van deze film opnieuw mensen en verhalen met elkaar verbinden. Na de vertoning volgt een openhartig nagesprek.
Speeldata en tickets
mei 2022
mei 24 2022
Film De Deurwachters + nagesprek Nova
No event found!
|
Credits
- Montage, eindregie en concept: Tinus Holthuis
- Productie: Madam Fortuna & Dorien Wynants
- Met dank aan : Céline Di Maccio, Gitte Cattoir, Nabila Fadil, Peter Holvoet, Mila De Oliveira e Silva, Johannes De Schutter, Waltraud (Wally) Heirwegh, Leila Sajiaa en Tobias Cools.
De Bekeerlinge
‘Bidden. Maar tot wie.’ Met deze kernachtige woorden vat Stefan Hertmans in zijn erudiete en beklijvende roman De bekeerlinge de innerlijke tweestrijd van zijn titelheldin samen. Hertmans creëerde met Vigdis Adelaïs een ijzersterke vrouw die ten tijde van de Eerste Kruistocht aan het einde van de 11e eeuw verscheurd raakt tussen haar christelijke opvoeding en het joodse geloof, waar ze zich voor haar geliefde toe bekeert, en waarna ze de naam Hamoutal aanneemt. De bekeerlinge vertelt het verhaal van een jonge moeder die in tijden van religieus geweld het slachtoffer wordt van een pogrom en tragisch ten onder gaat in haar zoektocht naar haar ontvoerde kinderen.
Uniek stadskoor op het podium
In mei 2022 brengt Operaballet Vlaanderen de nieuwe opera ‘De Bekeerlinge’ op het Sopraan Lore Binon zingt de titelrol, zes zangers uit verschillende vocale tradities vertolken de talrijke andere personages. Naast leden van het Koor en het Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen maakt ook een Antwerps stadskoor deel uit van de bezetting. Om deze droom waar te maken, werkt Opera Ballet Vlaanderen samen met Kunstlab Madam Fortuna en Het Oude Badhuis.
Regisseur en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, die eveneens instaat voor de scenografie en het kostuumontwerp, creëert een poëtische visuele wereld.
Voorstellingen
Speeldata
De Bekeerlinge (Gent)
De Bekeerlinge (Gent)
De Bekeerlinge (Gent)
De Bekeerlinge (Gent)
Credits
De bekeerlinge is een coproductie tussen Opera Ballet Vlaanderen en de Opéra Rouen Haute Normandie in samenwerking met Muziektheater Transparant. Deze drie partners zijn de opdrachtgevers voor de compositie. Madam Fortuna en ontmoetingscentrum Het Oude Badhuis werken samen met Opera Ballet Vlaanderen aan de begeleiding van het stadskoor.
- Beeld: Tim Coppens
- Bekijk het team op Operaballet.be
Partners
Nooit meer een monoloog
Idy Mbenge, een theaterspeler met Senegalese roots, die sinds 2012 in België woont, speelt het verhaal van zijn nieuwe levenssituatie hier in België. Een theatrale reflectie over durf, eenzaamheid en de nood tot contact.
Resultaat
- Presentatie: een eerste versie van een fragment van de tekst (25 minuten)
- 50 toeschouwers
Credits
- Artistiek: Idy Mbenge ism Luk Nys (coach spel, tekst)
- organisatorisch: WIPCOOP en Arenberg Schouwburg
De Opdracht
Monoloog van en door Zukisa Nante.
Als kleine jongen gaf mijn vader mij een opdracht zonder richting. En hij zei “Zoon, je bent mijn eerste kind, een sterke jongen, met veel macht”. Als kleine jongen en als jongvolwassene begreep ik hem niet! Maar als Zuid-Afrikaan, geboren en opgegroeid tijdens het apartheidsregime, zocht ik naar wat ik echt verlangde. Onderwijs was de eerste sleutel. Zo vervulde ik de verlangens van Nelson Mandela en mijn ouders. De tweede sleutel: “een wonde voor iemand, is een wonde voor allen”.
Resultaat
- 1 publiek toonmoment in Arenberg
- 35 toeschouwers
Credits
- Artistiek: spel Zukisa Nante, spelcoach Luk Nys
- organisatorisch: WIPCOOP en Arenbergschouwburg
Ik ben Hussein, wie ben jij
Monoloog gespeeld door Hussein Al-Khalidy. De Iraakse theatermaker Hussein Al -Khalidi woont sinds 2015 in België. Hij brengt een monoloog over zijn plek in de maatschappij en zijn toekomst in West-Europa. Hussein is ook benieuwd naar wie er bij hem in de zaal zit en gaat de dialoog met het publiek aan. Hoe ben jij hier gekomen? Waar ben jij naar op zoek?
Resultaat
- 8 voorstellingen: oa. Arenbergschouwburg, Festival Wintervuur, Vertelfestival Permeke, Rataplan.
- 520 toeschouwers.
Credits
- Artistiek: spel: Hussein Mahdi, coach: Luk Nys, tekst: Hussein Mahdi en Luk Nys
- Organisatorisch: WIPCOOP en Arenberg Schouwburg.
- Ondersteuning: WIPCOOP